Reanimatie en AED gebruik

wordt een held binnen 6 minuten, reanimatie en AED gebruikaed

Een leven hoeft niet te stoppen bij een hartstilstand. Maar dan is het wel nodig dat er snel gehandeld wordt. Hoe herkent je een hartstilstand en wat moet je doen en hoe gebruik je de AED. Doel van de voorlichting:

Onze voorlichting is bedoeld om de grote groep jongeren in de 3de en 4de klassen van het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs bekend te maken met de signalen van een hartstilstand en welk verschil je kunt maken als je kunt reanimeren of de AED kunt gebruiken. Met de voorlichting proberen wij de drempels om een officiële reanimatiecursus te gaan volgen bij een erkende instelling weg te halen. De jongeren die de voorlichting hebben gevolgd kunnen bij een crisissituatie op bijvoorbeeld de straat of bij de sportclub het verschil tussen niets doen of handelen maken. Hierbij luidt het motto als men geen reanimatie cursus heeft gevolgd beter iets doen dan niets doen.

Reanimatie verhoogt de kans dat u een hartstilstand overleeft. Hoe groot is die kans?

Reanimatie heeft de laatste jaren steeds vaker een succesvol verloop. Dit komt mede door:

  • in Nederland vaak omstanders aanwezig zijn bij een hartstilstand. Ze starten met reanimeren en gaan door totdat de ambulance arriveert. Daardoor verdubbelt de overlevingskans
  • de vroege inzet van een AED
  • de sterk verbeterde behandelingen in het ziekenhuis

Van de mensen die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden, overleeft 10 tot 20 procent het. (Cijfers uit Noord-Holland, Arrest studie).

10 tot 20 % lijkt niet veel. Waarom overleven niet meer mensen? Dat komt doordat:
  • de oorzaak van de hartstilstand zo ernstig is dat herstel is uitgesloten
  • de hulpverleningsketen nog (lang) niet sterk genoeg is
  • niet meer dan 50% van de slachtoffers een hartritme heeft dat op gang gebracht kan worden met een AED. Een hartritmestoornis die te defibrilleren is geeft namelijk de hoogste kans op overleving
Het gebruik van de AED.
Op steeds meer plekken komt u AED’s tegen: in winkelcentra, op sportscholen of op uw werk. Mag iedereen dit apparaat zomaar bedienen?In principe mag iedereen mag een AED gebruiken. Ook als u nog nooit een cursus heeft gevolgd. In ons land zijn geen wettelijke bezwaren.
Uit onderzoek blijkt dat ook ongetrainde mensen een AED succesvol in kunnen zetten. Maar een training verhoogt de kans op succes aanzienlijk.
Dat heeft vooral te maken met de snelheid van handelen. De eerste 6 minuten zijn van levensbelang. Als u ter plekke de instructies moet lezen en begrijpen, gaan er veel kostbare minuten verloren.
Het tijdstip van de eerste schok is van groot belang. Hoe eerder gedefibrilleerd wordt, des te groter is de overlevingskans.
Hieronder krijgt u een indruk van de overlevingskans bij gebruik van een AED.
Vanaf het moment dat de melding binnenkomt bij de meldkamer heeft u:
  • 50-75 % overlevingskans als de eerste schok in de eerste 6 minuten plaatsvindt
  • 36% overlevingskans bij een eerste schok tussen de 6 en 10 minuten
  • 22% overlevingskans bij een eerste schok tussen de 10 en 14 minuten
Hoe leer ik een AED bedienen?
Het bedienen van een AED is relatief eenvoudig te leren en zal tijdens de voorlichtingles worden uitgelegd.
De voorlichting:
De voorlichting bestaat uit een power-point presentatie van ongeveer 30 minuten waarin uitgelegd wordt hoe het hart werkt en welke verschillende vormen van hartfalen er zijn. Tevens zal worden uitgelegd hoe men de vitale functies kan controleren . Daarna zal uitleg worden gegeven hoe de AED gebruikt moet worden.Na de presentatie zal er op oefenpoppen worden getraind waarbij de deelnemer het gevoel van reanimeren krijgt en weet hoe je de AED moet gebruiken.De totale tijdsduur van de voorlichting zal ongeveer 2 uur bedragen en zal door twee voorlichters worden gegeven.Hoewel wij ons in de eerste instantie op de schoolgaande jeugd concentreren kan de voorlichting ook worden gegeven aan volwassen hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld winkeliers verenigingen, ouderenorganisaties ect