Babbeltruc (voorlichting)

Babbeltruc

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden senioren in hun eigen huis opgelicht door mensen die met veel

babelverschillende en zeer geloofwaardige verhalen, het vertrouwen van de senior winnen en zich naar binnen praten. Vervolgens worden sieraden en/of bankpas buitgemaakt en meestal ook de pincode. Buiten de grote emotionele schade loopt de financiële schade vaak in de duizenden euro’s.

Waarschijnlijk zijn deze duizenden incidenten slechts een topje van de ijsberg want de politie ziet een duidelijke trend. Veel mensen schamen zich dat het hen is overkomen of ze voelen zich dom. Vaak durven senioren het niet eens aan hun eigen kinderen te vertellen. Het is niet te zeggen hoe groot het daadwerkelijk aantal opgelichte senioren is.

Babbeltruc – Daders en werkwijze

De daders zijn zowel mannen als vrouwen, van verschillende afkomst en leeftijd. Ze werken alleen of met een handlanger en ze zijn uiterst geraffineerd en hebben een grote fantasie.

Inmiddels zijn er diverse manieren bekend waarmee oplichters zich naar binnen praten: bloemen/taart, Nuon/Liander, monteurs, thuiszorg, klussenbedrijven, politiemedewerker, (nieuwe) buren/bekenden, colportage, zigeunervrouwen, telefoonboek truc, zielig verhaal, bank/pinpas/skimmen, school/enquête, postpakket/TNT.

Drie voorbeelden ter illustratie:

 • Postpakket bezorger komt met pakketje aan de deur. Er moet 50 cent betaald worden. In verband met de veiligheid moet er gepind worden. De pinpas wordt door het nep mobiele pinapparaat gehaald en geskimd of de pas wordt gewisseld. De pincode wordt ingetoetst en door de bezorger opgeslagen. Een leeg pakketje wordt afgegeven.
 • Iemand aan de deur zegt dat hij van de thuiszorg is en komt vragen of alles naar wens verloopt en wil controleren of de thuiszorg zijn/haar werk goed doet. Men wordt binnengelaten. Het slachtoffer wordt afgeleid en een handlanger komt ongezien de woning binnen en steelt waardevolle goederen, geld en bankpassen.
 • Iemand belt aan en zegt dat hij hulp nodig heeft voor zijn zieke dochter die in de auto zit. Hij vertelt u dat zijn auto stuk is en zijn telefoon vergeten is mee te nemen. Hij vraagt of u hem wilt helpen door hem te laten bellen naar de garage. U laat hem niets vermoedend binnen en terwijl hij u aan de praat houdt steelt de dochter uw waardevolle spullen zoals geld, sieraden en bankpassen weg. Later wordt u gebeld door een bankmedewerker die u verteld dat zij er achter zijn gekomen dat u bankpas gestolen is en dat zij u pincode nodig hebben om de rekening te blokkeren. U als slachtoffer geeft in goed vertrouwen de pincode telefonisch door. Vervolgens ziet u enige dagen later dat er op uw bankrekening geen geld meer staat en dat alles door de aardige man van uw rekening is afgehaald.

In alle gevallen vinden er binnen enkele minuten geldtransacties plaats. Tussen de honderden en duizenden euro’s.

Babbeltruc – Voorlichtingsprogramma

Omdat de babbeltruc zich voornamelijk afspeelt in de wijken, hebben burgers ook een belangrijke rol bij de aanpak hiervan. Zij kunnen maatregelen nemen die oplichting helpen voorkomen. Ook kunnen zij door verdachte situaties te melden bij de politie bijdragen aan een toename van de heterdaad meldingen.

Maar hoe herkent u de zaken die van belang zijn, en wat kunt u nog meer doen? L&F)) heeft een speciaal voorlichtingsprogramma van ongeveer 1.5 uur ontwikkeld wat betrekking heeft op de babbeltruc. Door onze voorlichters, die uit de politiepraktijk komen, wordt u op dynamische en interactieve wijze voorgelicht over wat u kunt doen om een inbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Het programma wordt ondersteund met korte filmpjes met voorbeelden uit de praktijk hoe een babbel crimineel te werk gaat.

Wist u bijvoorbeeld dat wanneer u goed voorgelicht bent de kans aanzienlijk verkleind wordt om slachtoffer te worden.

Bent u een gemeente, wijkraad, instelling, vereniging of anderszins geïnteresseerde en wilt u meer informatie over ons voorlichtingsprogramma, mail ons dan om samen te kijken naar uw wensen en de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.

Veelgezochte termen rondom de babbeltruc:

 • babbeltruc ouderen
 • babbeltruc opsporing verzocht
 • babbeltruc ziggo
 • babbeltruc telefoon
 • babbeltruc betekenis
 • babbeltruc boek
 • babbeltruc op straat
 • babbeltruc aan de deur