Alcohol & Drugs

Het programma Alcohol & Drugs

Het voorlichtingsprogramma Alcohol & Drugs van L&F)) is speciaal gemaakt voor de groepen 8 binnen het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 binnen het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma bestaat uit twee lesuren. In het eerste lesuur wordt door onze medewerkers uitgelegd wat de risico’s zijn van alcohol & drugs. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de herkenning van drugs, verslaving en de schadelijke gevolgen hiervan.Het tweede lesuur wordt een week later gegeven en daarin vertelt een ervaringsdeskundige zijn levensverhaal over hoe hij vanuit een normale gezinssituatie in aanraking is gekomen met drugs en vervolgens verslaafd is geraakt. Deze ervaringsdeskundige weet als geen ander hoe erg het is om verslaafd te zijn. Dit lesuur wordt als zeer indrukwekkend ervaren.


Alcohol:
Steeds meer kinderen beginnen al op jonge leeftijd met het drinken van alcohol. Stoer doen, aangemoedigd door vrienden en voor je het weet drink je voor het eerst een biertje of wijntje. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar drinken steeds vaker en meer. Alcohol is schadelijk en kan bij jonge kinderen waarvan de hersenen nog niet volgroeid zijn, schade opleveren. Concentratieverlies, vergeetachtigheid zijn blijvende beschadigingen die uw kinderen kunnen oplopen door overmatig alcoholgebruik. Lichamelijke- en geestelijke verslaving. Comazuipen!! u hoort het steeds vaker in het nieuws. Een kind van 14 jaar die opgenomen is in het ziekenhuis en moet vechten voor zijn / haar leven. L&F)) zorgt ervoor dat uw kind een boodschap meekrijgt waarin een stukje zelf bewustwording en verantwoordelijkheid wordt meegegeven.

Drugs:
Het begint met blowen. Er is geen school meer waar niet geblowd wordt. Vaak is het op school verboden maar dan gebeurt het buiten de schoolpoorten. Het begint als een experiment, spannend maar wat doet het met je. De joints van tegenwoordig zijn vele malen sterker dat de joints uit de jaren 60 en 70.Helaas  zijn er kinderen die daarnaast ook de harddrugs gaan uitproberen. Harddrugs zoals; cocaïne, heroïne, xtc, ghb, speed, paddo’s etc. Harddrugs zijn gevaarlijk  en er zitten risico’s aan. L&F)) leert uw kind drugs te herkennen en wijst uw kind op de risico’s van drugs.Daarnaast krijgt uw kind een programmaboekje vol handige tips. L&F)) sluit het programma af met het levensverhaal van de ervaringsdeskundige. Deze (ex-)verslaafde vertelt hoe zijn leven verlopen is door het gebruik van harddrugs, het verdriet van zijn familie; het verliezen van je vrienden; zijn aanvaring met politie en justitie en zijn pogingen om af te kicken. Hierna is er gelegenheid om vragen te stellen aan de
ervaringsdeskundige.